Dammgatan 11, Dammen 13-14 (missionshuset) Scrolla ner för fler bilder


Fotograf: Jan Pontho


Fotograf okänd

Beskrivning


Redan på 1870-talet, ett par år efter att järnvägen kom till Skurup, bildades en förening med den här speciella trosinriktningen. Evangeliska-Lutherska* var en frireligiös missionsförening som redan tidigare hade ett hus för gudstjänster, men man tyckte att huset var litet och i dåligt skick och man började planera för ett nytt.

Ystads Allehanda skrev om det i en artikel år 1908.
”Huset är gammalt och skröpligt och ritning till ett nytt tidsenligt kapell har redan gjorts, men föreningen disponerar ej över någon nämnvärd kassa och tomten är trång”.

Pengar var alltså ett problem men hjälpen är nära, en ny tomt strax intill den gamla byggnaden på 1500 kvadratmeter och inköptes av kaptenskan Ester Hahn och donerades till föreningen. Kaptenskan Ester Hahn bodde i Stockholm men var från Skurup, hon var syster till handlaren J.F. Kullenberg som var aktiv medlem av missionsföreningen.

Snart började bygget av ett nytt missionshus, det stod klart år 1909. Byggmästare var Jöns Jönsson från Skurup.
Missionsföreningen blev med tiden mycket verksam i Skurup på flera områden. Där fanns bl.a. en syförening, en mödragrupp och en söndagsskola som samlade upp till 60 elever.
Huset kallades ibland för ”Bedevågens Missionshus” därför att en betvåg fanns strax intill. I dag är huset privatägt.