Kyrkogatan 42, Ruth 29 (Villa Ruthsbo)


Foto: Jan PonthoBeskrivning


Villa Rutsbo som huset kallas, byggdes år 1908 av byggmästare J. Jönsson, den tidens ”store” byggmästare i Skurup. Den tidigare så populära Skurupsgotiken var på väg att dö ut och huset har ett mycket stramare utseende som började bli vanlig i Skurup vid den tiden. Ett litet element från Skurupsgotiken har dock letat sig in, nämligen den runda spiran ovanför frontespisen.
Huset består mestadels av rött Skurupstegel men har även dekoration av gult tegel. Både rött och gult tegel tillverkades i Skurup, men det gula teglet var inte lika hållbart som det röda och därför används det gula främst som dekoration. Huset har även den för tiden typiska punschverandan.

1937 byggdes huset om, då inreddes vinden, källaren utökades, takkupan tillkom och trappan ändrades mot gatan. Huset byggdes åt sakförare Rasmus Persson Frank som var född 1849 i Ö. Vemmenhög och hans hustru Bengta, född 1852 i Genarp. Deras dotter Emma som var född 1876, fick 1897 en dotter som döptes till Rut. Det är detta barnbarn till R.P. Frank som har gett namn åt Villa Rutsbo samt även åt kvarteret Rut.

R.P. Frank hade tidigare varit småbrukare på Havberg och ägnat sig åt sakförareuppdrag. I början på 1890 talet kom han till Skurup och här fick han många förtroendeuppdrag. Han var bl.a. ordförande i byggnadsstyrelsen, revisor i kyrkans och skolans räkenskaper samt huvudman i Skurups Sparbank. R.P. Frank dog 1926, han hade då varit änkling sedan 1916.

1919 sålde Frank fastigheten till Hans Bernhard Andersson, född 1846 i Skurup och hans hustru Ingar Ida född 1847. Andersson hade tidigare varit lantbrukare och innehaft fädernegården Bernhardsro som ligger på vägen mellan Skurups by och Hassle-Bösarp. Han var en av stiftarna till Skurups Sparbank och blev senare dess ordförande, en befattning han hade i drygt 30 år. Andersson var även nämndeman och landstingsman. Han dog 1922 och efterlämnade tre barn. 1937 köpte skräddare Ernst Thulin huset tillsammans med hustru Hilma. 1955 var det åter dags för ett ägarbyte. Den nye ägaren var skräddaren och butiksinnehavaren Birger Andersson. Han hade sin klädesbutik i kvarteret Anna, på Lilla Torggatan. 

Efter Birger Anderssons död 1970 har det under åren varit många ägare till denna fastighet.