Södergatan 13, Blända 9 (med låg byggnad vid sidan om) Scrolla ner för fler bilder


Fotograf: Jan Pontho

Beskrivning


Ett av Skurups mest aktiva hus. Under åren har det varit en livlig aktivitet i och runt huset på Södergatan 13. Inne på gården fanns till exempel i början av 1900-talet tre kvinnliga fotografer. De hette Albina Svensson, Tora Larsson och Mandis Nilsson. Fotoateljén fanns på samma plats i mer än 100 år. År 2004 revs den.
Huset, som kallas det Palmgrenska huset, byggdes 1909 av Jöns Jönsson. Han sålde fastigheten 1912 till  textilhandlare Arvid Bernhard Palmgren som kom från Uppsalatrakten. Palmgren var med  i Missionskyrkan. År 1904 gifte han sig  med Johanna från Skåne Tranås. 

Textilhandlare Palmgren öppnade tygaffär i huset, Skurups Manufaktur och Kortvaruaffär. Den  upptog till en början  nästan alla fastighetens affärslokaler utom en mot Södergatan där Palmgren  öppnade guldsmedsbutik. Palmgren var lite för vidlyftig och 1927 blev det konkurs och flytt till Linköping för honom. Då tog hans affärsbiträden Anna Olsson och E.Rosell över butiken. Efter några år var Anna ensam ägare till butiken som fick då fick heta Anna Olssons Manufaktur. På andra våningen i huset fanns i många år en damfrisering  som i tur och ordning drevs av Annie Jönsson och Martha Yngwell. Mest känd blev nog Karins Damfrisering.

Rektor Holger Holmgren var i många år en känd figur i huset. Han var nämligen hyresgäst  i nästan 70 år!En rad andra butiker och verksamheter har under åren funnits i detta minst sagt aktiva hus.