Södergatan 26 Separator 2 Scrolla ner för fler bilder


Fotograf: Jan PonthoBeskrivning


Jönsson byggde åt Johansson

Den flitige byggmästaren Jöns Jönsson byggde även huset på Södergatan 26. Huset blev bostad åt bagaren Anders Johansson som kom från Silvåkra och var född där 1853. Bagare hade han inte alltid varit. Anders Johansson hade gått på folkhögskola och lantmannaskola på Hvilan, därefter ägnade han sig åt lantbruk. Han var i många år arrendator till Silvåkra prästgård. Sen blev han ladugårdsförman på Assmåsa.

År 1904 flyttade han till Skurup och hyrde gården Sandåkra 14. Året efter flyttade han till sitt nya hus på Södergatan 26. Där öppnar han bageri och driver det till 1920. Anders var gift med danskan Amelie Augusto Bredo. Med henne flyttar han till Hassle-Bösarp där de bor i fem år. Sen flyttar de åter till Skurup där Anders Johansson dör 1931. Bageriet såldes redan år 1920. Köpare var Ivar Adrian Svedberg som kom från Karlskrona i Blekinge. Han är gift och har sju barn. De är baptister. De bor endast två år i Skurup, sen flyttaar de till Helsingborg. Ny ägare till huset blev Herman”Skissen” Larsson. Han kom från Tullstorp och var gift med Ellen från Billeberga. 

Larsson var konstnärlig och hade gått målarskola i Lund. Han var också snickare och byggde 1938 en snickeriverkstad för att tillverka köksinredningar och fönster. Ellen dog 1983 och Herman året efter. Christer Nordkvist blev ny ägare till huset.