Trädgårdsgatan 4, Blända 6


Fotograf: Jan Pontho

 
 Foto: Tora Larsson

Beskrivning


Byggmästare Jöns Jönsson byggde många av tegelhusen som kom till omkring sekelskiftet 1900. Ett av husen var den ståtliga byggnaden på Trädgårdsgatan 4. År 1905 köpte Jöns Jönsson en tomt av järnhandlare J.F. Kullenberg. Tomten var på 1500 kvadratmeter och kostade 2250 kronor. År 1909 började Jönsson bygga huset där E. Melander sedan öppnade bageri. Det övertogs snart av Oskar Bergstrand från Jönköping som var gift med Karolina Rosengren från Villie. Paret hade sju barn. Bergstrand, som tidigare hade haft bageri på Stora Torggatan 1, köpte huset av Jöns Jönsson för 26000 kronor. 

År 1915 övertog Oscar Hansen rörelsen och köpte även huset. Oscar kom från Lund där fadern hade haft bageri. Han hade en gedigen utbildning till bagare och hade till exempel varit gesäll både i Berlin och i Italien.
Oscar gifte sig med Klara Fogelberg och de fick fem barn.
Hansen var framåtblickande och investerade i nya maskiner. Han var också aktiv i styrelsen för Sveriges Bageriidkarförening. I Skurup var han med och startade Sirius-orden, var med i brandstyrelsen och engagerad i Svaneholms slott. 
Sonen Göte tog över firman efter Oscar som dog 1957 då han var 69 år gammal. Göte hade firman i 15 år, en kort tid drev Greta Larsson bageriet innan  en av Göte Hansens  anställda bagare tog över. Han hette Algot Persson och var son till Axel Persson som hade Almehögs Tivoli i Skivarp.
Algot dog år 1990 och då tog sönerna Gert-Åke och Kent-Arne vid. Redan då hade bageriet flyttats till Västra Industriområdet där det ännu finns, nu är det Gert-Åkes och Kent-Arnes söner som har företaget.
I lokalen på Trädgårdsgatan 4 fanns en tid Kjells Vapen och därefter Baps som sålde damkläder.